2017

Valgkampens finale i Tinglev

En gentagelse fra 2013. TinglevForum arrangerer igen i 2017  VALGKAMPENS FINALE, og det bliver fredag den 17. november fra kl. 18.00.

Spidskandidater fra alle opstillede partier – blandt dem borgmester Thomas Andresen, Venstre, viceborgmester Ejler Schøtt, Dansk Folkeparti og førsteudfordreren Karsten Meyer Olesen, Socialdemokratiet – stiller op i det, der bliver den afgørende debat inden valget tirsdag den 21. november.

VALGKAMPENS FINALE finder sted i Tinglev Skoles Aula. Allerede fra kl. 17.00 er de opstillede spidskandidater inviteret til aulaen, hvor de kan stille deres små boder op, og hvor vælgerne kan komme og mødes med kandidaterne.

Valgmødet indgår i TinglevForums Efterårsmøde. Det begynder kl. 18.00, og TinglevForum vil give en orientering om status for Det Ny Tinglevhus-projekt og for Olgerdige-projektet samt for udviklingsplanen for Tinglev.

Kl. 18.15 indledes selve VALGKAMPENS FINALE, og det bliver i første omgang med en gennemgang af de valgløfter, som de daværende spidskandidater i 2013 satte deres kryds ud for. Det kan godt gå hen og blive noget af en gyser.

Der vil være fem emner, som kommer på valgmødets dagsorden, og både spidskandidaterne og også borgere kan indsende forslag til dagsorden til petkom@stofanet.dk.

Der vil være mulighed for at købe lidt aftensmad, og der er udsigt til en spændende aften, hvor politikerne er ude efter de stemmer, der kan blive afgørende i sidste ende.

Derfor reserver fredag 17. november 2017 kl. 18.00.

_______________________________________________________

Både far og søn på Friluftsscenen 20. august 2017

Velkommen til Søndags-matiné i Byskoven!

TinglevForum er nu klar med sæsonens tredje arrangement. Det bliver søndag den 20. august kl. 11.00 som en matiné med sang, musik og frokost i det grønne.
Det bliver en koncert, hvor Tinglev igen trækker på egne kræfter, og det betyder blandt andet, at både far og søn kommer på Friluftsscenen.
Fra 10.50 spiller Tinglev Brandværnsorkester publikum ind i Byskoven, og orkestret indleder koncerten. Med i orkestret er Detlef Abild. Hans søn, Bo Lyhne Abild, kommer på scenen senere på dagen, når det populære band, ”6feet”, for første gang giver koncert i Tinglev.
Ind imellem Abild og Abild kommer Johanna. Og det bliver et genhør med den fantastiske sangerinde, der er datter af Micky og Hinrich Jürgensen. Johanne kommer ikke alene. Hun har sit eget, lille band bag sig.
TinglevForum inviterer således til masser af god musik og sang. Men for at gøre det til en rigtig søndags-matiné, så skal der selvfølgelig også være noget at spise. Tinglevs førende pølseveteraner er der med deres ringriderpølser, og Lion’s er leveringsdygtige i velsmagende burgere.

Selvfølgelig er der også øl, vand, kaffe og kage.
Og det er søndag den 20. august kl. 11.00 i Byskoven.

Køb billet online her:

https://www.place2book.com/da/choose_ticket_sales_workflow?seccode=82788fd4ca

Kom nu, Tinglevfolket!

_______________________________________________________

Borgermøde DET NY TINGLEVHUS

Referat følger

om DET NY TINGLEVHUS

onsdag den 21. juni kl. 19.00 i Borgerhuset

Program:

1. Præsentation af oplæg til et nyt samlingssted i Tinglev

2. Ændringsforslag, nye ideer og debat om Tinglevhuset

3. Forslag om placering af Det Ny Tinglevhus præsenteres

4. Debat om placering med mulighed for ændringsforslag

Partnerskab for Tinglev

Tinglev – mere end du tror

TinglevForum

_______________________________________________________

»De skønneste toner« i Tinglev»

11. juni 2017

Fotos: Hanns Peter Blume

600 tilskuere hørte »De skønneste toner« i Tinglev

Publikum var begejstret. Sønderjyllands Symfoniorkester spillede helt op til det bedste, som dette orkester kan, og Opera På Grænsen sendte med Iben Silberg, Stine Elbæk, Niels Jørgen Riis, Guido Peavatalu og Lars Mølsted et dreamteam på scenen, hvor De Skønneste Toner lød ud over fodboldbanen.

Det blev en fantastisk koncert, hvor Lars Mølsted – »Klokkeren fra Notre Dame« – kom til Tinglev med en fornem Reumertpris i bagagen, og han blev modtaget med stående bifald.
Populært var det også, at Tinglevs egen Stig Møglich Rasmussen kom på scenen i finalenummeret »You’ll Never Walk Alone« som en kraftfuld forstærkning.
For tredje år på stribe var det den svenskfødte Magnus Fryklund, der dirigerede Sønderjyllands Symfoniorkester. Han glædede sig over, at det blev den hidtil bedste koncert i Tinglev.
Med 600 betalende publikummer nåede TinglevForum ikke op på det budgetterede tilskuertal, der var sat til 750. Det betyder, at TinglevForum nu må gå i tænkeboks og vurdere, om Forum fortsat skal arrangere koncerter i Tinglev.

Symfoniorkester. De skønneste toner i Tinglev

Søndag den 11. Juni drog vi til Tinglev for at få en musikalsk oplevelse i det fri! Det fik vi i den grad: Sønderjyllands Symfoniorkester og de fremragende solister fik os til at falde i svime med deres koncert! Tænk sig, at Tinglev Forum med alle deres frivillige formår at skaffe berømte operasangere hertil! De optræder ellers kun på Det Kongelige teater i København eller lign. steder!

Det koster at gennemføre sådan et arrangement. Så derfor håber og ønsker jeg for disse ildsjæle og for alle borgere, der nyder musik, at Aabenraa Kommune også til denne slags events vil yde en økonomisk støtte på lige fod med diverse idrætsbegivenheder.

Tak for en minderig eftermiddag!

Vi kommer igen næste år!

Grundlovsfesten i Tinglev

5. juni 2017

Tinglevkoret 2017

Eva Kjær Hansen

Timo, Maja og de Sarte Sjæle 2017 – første offentlige optræden

Fotos: Hanns Peter Blume

Grundlovsfesten i Byskoven i Tinglev blev en dag fyldt med musik.
Lokale Stig Möglich Rasmussen der er operasanger og korleder startede festen med sit familie-orkester og Tinglev koret.
Maja og de sarte sjæle, som var et nyt navn ved den tilbagevendende Grundlovsfest, gav koncert. Maja er fra Rødekro og hendes makker Timo er fra Tinglev.
Eva Kjer Hansen fra Venstre leverede årets grundlovstale.

________________ ___________________________

 ARRANGEMENTER i 2017

DE SKØNNESTE TONER 2017
Søndag den 11. juni kl. 15.00
På Fodboldstadion ved Zeppelinvej i Tinglev
Sønderjyllands Symfoniorkester under ledelse af Magnus Fryklund
og Opera På Grænsen med Niels Jørgen Riis, tenor, Guido Paevatalu, baryton,
Lars Mølsted, musicalsanger, Stine Elbæk, sopran, og Iben Silberg, sopran.
Arrangør: TinglevForum

Smagsprøve fra tidligere arrangement: https://www.youtube.com/watch?v=giL7xDEePlg&feature=youtu.be

GRUNDLOVSFEST MED VORES EGNE
2. pinsedag, den 5. juni 2017 kl. 17.00
På FRILUFTSSCENEN i Byskoven i Tinglev
“Maja og de Sarte Sjæle” med Timo Andersen fra Tinglev
Tinglevkoret under ledelse af Stig Möglich Rasmussen, Tinglev
Møglichs Familie Orkester
Taler: folketingsmedlem og fhv. minister Eva Kjer Hansen, Aabenraa
Arrangør: TinglevForum

_______________________________________________________

FORÅRSMØDET 2017 – GENERALFORSAMLING

Tirsdag den 21. marts i Tinglev Skoles Aula

BESTYRELSESBERETNINGEN

Som tiden dog går…

Det er 10 år siden, TinglevForum blev grundlagt. Der er sådan cirka 100 bestyrelsesmøder siden, og det er i år den 10. forårsmøde.

TinglevForum blev dannet efter inspiration fra landsbyen Filskov ved Grindsted. Dér blev der hvert år holdt et forårsmøde og et efterårsmøde, og dér var alle ildsjæle og foreninger og institutioner forsamlet, og målsætningen var, at Filskov skulle tale med én stemme for at skabe de bedst mulige betingelser for en positiv udvikling og for at stå stærkest muligt overfor stat og kommune.

Hvad er så lykkedes i Tinglev?

TinglevForum kastede sig i første omgang over Friluftsscenen i Byskoven. Det lykkedes at få bygget en skovhytte med toiletter, lager, køkken og opholdsrum, tilskuerpladserne er fra maj til oktober delvist overdækket med sejl, og senest har frivillige bygget et fast tag over selve scenen.

TinglevForum har indsamlet tæt ved en million kroner til projekterne, og i dag er det Tinglev Fritidscenter, der har overtaget Friluftsscenen. Scene og hytte bliver brugt af mange børnehaver og skoler, og stedet er også populært ved mange børnefødselsdage.

Det er dog TinglevForum selv, der er den største forbruger af stedet. Grundlovs-arrangementer er blevet en tradition, og TinglevForum har arrangeret en stribe koncerter og flere gange også præsenteret kendte navne.

Et nyt tag over scenen indvies 5. juni, og det bliver et barnebarn til den lærer Andersen, der for flere end 60 år siden stod bag det frivillige arbejde, der skabte Friluftsscenen, der klipper snoren.

TinglevForum har valgt at bruge mange kræfter på koncerter, og søndag den 11. juni kl. 15.00 kan Tinglev for tredje år i træk præsentere Sønderjyllands Symfoniorkester og Opera På Grænsen, der i år vil være repræsenteret af tenor Niels Jørgen Riis, baryton Guido Paevatalu og stjernen fra ”Klokkeren fra Notre Dame”, Lars Mølsted samt af sopran Stine Elbæk og sopran Iben Silberg.

Det er en koncert, der finder sted på fodboldbanen ved Zeppelinvej, og den er dermed også en dokumentation for, at det er lykkedes for TinglevForum at skabe et stærkt og konstruktivt samarbejde mellem det danske flertal og det tyske mindretal i Tinglev. Det har været en vigtig opgave for bestyrelsen.

Vi arbejder nu med det, vi kalder for TinglevScenen, og den scene kan være Friluftsscenen, fodboldbanen ved Sporthalle og også selve sportshallen.

Vi er gået i dialog med ledelsen i det tyske mindretal med henblik på, at der i en planlagt ombygning af hallen tages hensyn til materialer, der giver den bedst mulige koncertsal.

Det samarbejde i grænselandet, som i forholdet mellem dansk og tysk, bliver omtalt som med hinanden, er i Tinglev nu ved at blive til for hinanden, og det er kommet bedst til udtryk i forarbejdet til en ny plan for Tinglev og også i de arbejdsgrupper, der er nedsat.

Det er en plan, der sigter mod at skabe det første dansk-tyske ungdomshus, og det skal placeres i 1905-bygningen, og samtidig skal der skabes et byrum på begge sider af Hovedgaden ved lyskrydset, hvor mange børn og unge hver dag ankommer eller venter på bus.

Det er også et udtrykt ønske, at det tyske mindretals bibliotek flyttes ned ved siden af det danske bibliotek i Tinglev Midt med én indgang og to biblioteker.

Det er bestyrelsens håb, at I medlemmer føler, at TInglevForum gør en forskel. Det gælder især i forhold til den indflydelse, som Tinglev får i samspillet med den kommunale forvaltning og til byrådet. Vi har i adskillige tilfælde oplevet, at vi bliver taget seriøst og også bliver hørt. Men er I tilfredse med den side af TinglevForum?

For TinglevForum har det været vigtigt, at vi har skabt et større lokalt engagement, og det er da også en kendsgerning, at der i dag er rigtig mange frivillige, der gerne vil gøre en indsats for Tinglev. Det er dette engagement og den frivillige indsats, der vil blive altafgørende for Tinglevs fremtid.

Jeg vil gerne fremhæve det engagement og det ulønnede og frivillige arbejde, der blev udført i forbindelse med bygningen af taget over Friluftsscenen.

Der har også i en stigruppe været udvist en enestående vilje til at ville nå målet. Det er den gruppe, der med stier har bragt byen og omgivende natur tættere på hinanden, men det er også en gruppe, der har mødt – og stadig møder – store forhindringer fra både statslige og kommunale myndigheder.

Er TinglevForum så én stor succes?

Her er svaret ikke et ubetinget ja. Efter de første 10 år må vi konstatere, at det ikke er alle enkeltpersoner og foreninger, der anerkender TinglevForums påstand om, at det er en fordel at tale med én stemme. Selv om det store flertal gør det. Men vi kan altså gøre Tinglev endnu stærkere.

Bestyrelsen anerkender også, at der har været opgaver, som vi ikke har haft tid og kræfter til at løfte. Det må have skuffet nogle. Vi tager en konsekvens af det og vil på denne generalforsamling foreslå, at bestyrelsen udvides med to medlemmer.

Èt af de hængepartier, vi har, er et nyt fælleshus – et gæstgiveri – et nyt Tinglevhus. Vi var tæt ved og troede også, at Posthuset ville blive fremtidens gæstgiveri. Det kiksede, og det var noget af en mavepuster.

Nu har vi nye kræfter, og vi vil præsentere et forslag til Det Ny Tinglevhus under debatten om en ny vision, og også foreslå en ny placering i Tinglev Midt.

Det er ikke så mange dage siden, at Tinglev blev omtalt som det næst fattigste område i Sydjylland – kun overgået – eller skal man sige undergået – af et indvandrerkvarter i Esbjerg.

Det fik TV Syd til at lave en reportage fra Tinglev, der bestemt ikke ydede byen retfærdighed.

TinglevForum vil gerne bruge arrangementerne til at skabe et andet og bedre omdømme – som en kulturby, men vi vil også gerne fremstå som 1:1 i et grænseland med en moderne udgave af det dansk-tyske forhold.

Nok så vigtigt er det, at vi selv er stolte over Tinglev. Det fremgår af Udviklingsplan 2016 for Tinglev, at byen i forhold til sin størrelse har et større erhvervsliv end sammenlignelige byer, og det er da også værd at bemærke, at både medarbejdere i den kommunale planafdeling og eksterne konsulenter uden betænkelighed købte TinglevForums slogan: Tinglev – mere end du tror.

Jeg vil gerne rette en stor tak til mine flittige kolleger i bestyrelsen og til de mange frivillige, der gør en indsats for vores by..

_______________________________________________________

Så inviterer vi igen Tinglevs foreninger og borgere til

FORÅRSMØDET

GENERALFORSAMLING

Tirsdag d. 21. marts 2017 kl. 19.00
i Tinglev Skoles Aula

Dagsorden ifølge vedtægterne.

Forslag til vedtægtsændring:
Bestyrelsen består af 7 medlemmer
+ 2 suppleanter.

I forlængelse af generalforsamlingen
er der orientering og debat om
UDVIKLINGSPLANEN
FOR TINGLEV
TinglevForum
10 års jubilæum