2019

Efterårsmøde mandag den 28. oktober kl. 19.00 i Tinglev Skoles Aula.

Vigtig debat på efterårsmødet

– Hvad skal der ske med den gamle, danske skole?

– Skal Grønningen rives ned, når et nyt står klar?

– Hvad skal der ske med den tidligere realskole?

– Er det i orden at rive den første danske børnehave ned?

TinglevForum inviterer til en vigtig debat på Efterårsmødet, der finder sted mandag den 28. oktober kl. 19.00 i Tinglev Skoles Aula. Det er markante bygninger, der er på dagsordenen.

Skolebygningen fra 1905, der i 1955 blev udvidet, indgår ikke længere i Tinglev Skole. Derfor stiller Aabenraa Kommune nu spørgsmålet: Hvem kan bruge bygningerne, og til hvad? Eller skal de rives ned?

– I TinglevForums bestyrelse er der enighed om, at det ikke kan komme på tale at nedrive 1905-bygningen. Den er en væsentlig del af bybilledet, og der er også tale om en historisk bygning, der i 40’erne var skole for både danske og tysksindede elever, skriver TinglevForum i et bestyrelsesreferat.

TinglevForum lægger også op til, at der bliver taget hånd om den tidligere danske realskole. Der ligger i dag en børnehave, og bygningerne hører til blandt de absolut smukkeste i Tinglev. Desværre er der ikke økonomi til også at udnytte bygningen mod vest, der står tom. Det er ikke ideelt.

På Efterårsmødet stiller TinglevForum også spørgsmålet: Hvad skal der ske med det nuværende Grønningen, når et nyt står færdigt. Også her er der tale om et markant byggeri i Tinglev. Der er dog allerede forslag om at rive Gamle Grønningen ned, men er der også en anden mulighed?

På Grønnevej ligger også den første danske børnehave. Den funktion er lukket, og nu er der fra Aabenraa Kommune forslag om at rive bygningen ned for at skabe adgang til Ny Grønningen.

Det protesterer TinglevForum imod. For det første er der også her tale om en historisk bygning, der bør bevares. For det andet vil en nedrivning også efterlade Grønnevej 34 som en ø med veje og parkeringspladser på alle fire sider.

Der er således nok at snakke om, for det handler ikke kun om at være imod at rive ned. Tinglev skal også meget gerne komme med forslag til fornyet anvendelse.

På forhånd har borgmester Thomas Andresen givet tilsagn om at deltage i Efterårsmødet.

De skønneste toner – den 11. august 2019

Skønne billeder fra De skønneste toner taget af Hanns Peter Blume

Publikum begejstret: Den bedste koncert

Ulla og Asmus Christiansen og Margit og Heins Jespersen var ikke i tvivl: Det var den bedste koncert. Publikum kvitterede for DE SKØNNESTE TONER 2019 med et langvarigt og stående bifald op mod scenen, hvor Sønderjyllands Symfoniorkester stod sammen med Frederikke Kampmann, Stine Elbæk, Anders Christensen og Morten Frank Larsen samt Grænselandskoret.

Mange havde den oplevelse, at det var den hidtil bedste i koncert-serien med det sønderjyske symfoniorkester og Opera På Grænsen.

TinglevForum havde valgt at flytte sommerkoncerten ind i Sportshallen på Zeppelinvej, og med 600 tilskuere blev det en tætpakket affære, men efter sidste års regnslag nød publikum at sidde i sikkert tørvejr.

Sopranen Frederikke Kampmann og barytonen Morten Frank Larsen var nye bekendtskaber for Tinglev-publikummet, og de vakte begejstring med deres fantastiske stemmer.

Og publikum fik en nyhed. I anledning af 100-året for genforeningen skaber Opera På Grænsen en helt ny opera med titlen ”Grænsemageren”, og publikum i Sportshallen oplevede operasangeren, der skal spille H.P. Hanssen i den ny opera. Han hedder nemlig Morten Frank Larsen.

Grænselandskoret under medsyngende ledelse af Stig Möglich Rasmussen debuterede i DE SKØNNESTE TONER i Tinglev, og koret viste sig som en værdifuld nyskabelse i koncerten.

Imponerende var også den blomsterdekoration, som ”Karens Blomster” præsenterede og dermed tog noget sommerstemning med ind i hallen.

En koncert som DE SKØNNESTE TONER 2019 er kun mulig med stor opbakning fra sponsorer, med støtte fra Aabenraa Kommune, og TinglevForum er også taknemlig for de mange frivillige, der var med til at skabe hele den gode oplevelse.

Vi siger tak til vore sponsorer Naturmælk, Den Jyske Sparekasse, Contiga Tinglev, Karens Blomster, Super Brugsen Tinglev, Aabenraa Kommune, Broager Sparekasse, Brdr. Bonnichsen El, Sydbank, Brogaards Bageri og Maersk Container Industry samt alle de mange frivillige – jeres hjælp og støtte er meget værd. TAK.

 ______________________________

Da der er stor risiko for at vi får regn på søndag, er det besluttet at

DE SKØNNESTE TONER

Søndag, den 11. august kl. 15.00

gennemføres i

SYDBANK KONCERT ARENA – SPORTSHALLEN PÅ ZEPPELINVEJ

Køb billet nu (se nedenfor) for brandmyndighederne godkender kun et tilskuerantal på ca.500 personer.

__________________________

Garanti for tørvejr til sommerkoncert

TinglevForum opgiver kampen mod vejrguderne og rykker koncerten ”De Skønneste toner” med Sønderjyllands Symfoniorkester og Opera På Grænsen ind i en hal.

KONCERT

I 2018 fald alt den regn, der skulle være kommet i juni og juli, den anden søndag i august, og den traditionelle sommerkoncert i Tinglev var tæt ved at drukne. Og nu har TinglevForum erkendt, at vejrguderne også i år er helt ustyrlige, og derfor flyttes ”De skønneste toner 2019” ind i hallen. Adressen er den samme: Zeppelinvej. Men nu er der garanti for tørvejr.

Ganske vist har Sønderjyllands Symfoniorkester investeret i regnslag til alle musikere, men TinglevForum er bange for, at regn og vind kan få publikummer til at holde sig hjemme.

-Derfor ser vi os nødsaget til at rykke indendørs. Hvis det regner i timerne op til koncerten, risikerer vi, at mange vælger at blive hjemme, og det vil være en økonomisk bet for os, forklarer kasserer i TinglevForum, Preben Christensen.

”De skønneste toner” er med Sønderjyllands Symfoniorkester og sangerne Frederikke Kampmann, Stine Elbæk, Anders Christensen og Morten Frank Larsen fra Opera På Grænsen, og for første gang er der også et kor med i koncerten.

Opera På Grænsen debuterer med en hel opera i 2020 med titlen ”Grænsemageren”, og i den medvirker Grænselandskoret, der er under ledelse af Stig Möglich Rasmussen fra Tinglev.

Blandt andet synger koret sammen med trompetsolisten Per Nielsen, og koret er også sammen med publikum, der inviteres til at synge med på finalen i et Elvis Presley-hit, ”Can’t help falling in love”.

For første gang præsenterer TinglevForum også en duet for sopran og violin. Det er Frederikke kampmann og Alexandru Radu i ”Io ti pensa amore”.

Koncerten begynder kl. 15.00. Der er adgang fra 13.30. I sportshallen er der plads til 650, og det vil derfor være en god idé at købe billet i forsalg – se på www.tinglevforum.dk.

__________________________

Torsdag, fredag og lørdag forbereder Sønderjyllands Symfoniorkester og sangerne fra Opera På Grænsen sig på DE SKØNNESTE TONER, og i år er sommerkoncerten udvidet med Grænselandskoret, der er under ledelse af Stig Möglich Rasmussen fra Tinglev.

Der er adgang til koncertpladsen fra kl. 13.30, og der kan købes burgere og pølser, øl, vin og vand, kaffe og kage.

Fra Zeppelinvej er der adgang til tre parkeringspladser. Der henviser i øvrigt til parkeringspladser i nærheden af kirken, på Kirkevejens nordligste sidevej til højre set fra syd og i Tinglev Midt, hvorfra der kun er et par hundrede meter til koncertpladsen.

Vi glæder os til at se jer,

TinglevForum

__________________________

Juli 2019 – Tinglev gør klar til skønne toner

Billedet er fra 2018

Forberedelserne til 2019-udgaven af DE SKØNNESTE TONER er nu i gang i Tinglev. Søndag den 11. august er Sønderjyllands Symfoniorkester tilbage fra ferie, og orkestret indleder en ny sæson med endnu en sommerkoncert i Tinglev, og igen i år er det i samklang med sangere fra Opera På Grænsen.

For TinglevForum er én af de helt store opgaver at skaffe de op mod 50 frivillige, der skal bruges i forbindelse med koncerten.

– Heldigvis er vi godt på vej og har fundet de fleste, men vi tager fortsat gerne mod tilbud om at hjælpe, fortæller Niels Daubjerg fra TinglevForums bestyrelse. Orientering om billetsalg findes på www.tinglevforum.dk. Der er en ekstra grund til at være ude i god tid, for hvis dårligt vejr tvinger arrangørerne til at rykke koncerten ind i Sportshallen, er det de 500, der først har bestilt billet, der er plads til.

Koncertpladsen er flyttet i år. Adressen er fortsat Zeppelinvej, men arrangementet rykker fra den store til den lidt mindre fodboldbane. Det skyldes en omlægning af stadion.

2018-koncerten var tæt ved at drukne i regn. Det må ikke ske igen i år.

– Derfor har vi en aftale med scene og medvirkende, at vi op til tre dage før koncerten kan rykke indendørs, men vi vil helst blive ude, og vi lader os ikke slå ud af en enkelt lille byge, forklarer formanden Poul-Erik Thomsen.

Opera På Grænsen stiller i år med sangerne Frederikke Kampmann, sopran, Stine Elbæk, sopran, Anders Christensen, tenor, og Morten Frank Larsen, basbaryton. For publikum bliver det et genhør med Anders Christensen og Stine Elbæk.

Programmet er igen med nogle af de populæreste klassiske værker og operaarier, og der er musik og sange fra musicals, og publikum inviteres også til at synge med på et gammelt Elvis Presley-hit.

DE SKØNNESTE TONER indlederes søndag 11. august kl. 15.00, og der er adgang fra 13.30.

________________________________

Gå godt i Tinglev

________________________________

16. juni 2019 – Gå godt, Tinglev!

________________________________

5. juni 2019 – En dejlig aften i Byskoven

Hanns Peter Blume har som altid fanget nogle rigtigt gode billeder

Stor tak til alle vore sponsorer – vi kunne ikke gøre det uden jer

________________________________

_______________________________________________

Forkælelsesaften indsat april 2019

_______________________________________________

Afslut valgdagen den 5 juni med et festligt og musikalsk Grundlovsarrangementet i Byskoven i Tinglev.
GLÆD DIG. Her kan du høre Gospel Teens fra Aabenraa og 6Feet fra Tinglev. Grundlovstaler er Hans Schulz Hansen.
Arrangement for hele familien.

ID – gospelperspective koncert med GospelTeens i Tinglev

Sæt x i kalenderen. Gospel Teen kommer til årets grundslovsarrangement i Byskoven i Tinglev

Onsdag den 5. juni 2019 kl. 17.00-17.50

GospelTeens

_______________________________________________

Indlæg april 2019

DE SKØNNESTE TONER 11. august 2019 kl. 15.00

Sportspladsen ved Zeppelinvej i Tinglev

HUSK at billetter skal købes gennem Ticketmaster eller Place2book

FOR IKKE MEDLEMMER KØBES BILLET VIA DETTE LINKTICKETMASTER.DK

Klik på Find pladser for mig

Vælg antal billettet

Klik på Find billetter 

Pris (gældende fra 01. juli – 11. august 2019): På plænen 200 kr.
Pris (ved indgangen 11. august): På plænen 225 kr.

Der er adgang fra kl. 13.30

_______________________________________________

FOR MEDLEMMER AF TINGLEVFORUM KØBES BILLETTER HER: PLACE2BOOK.COM

Pris (gældende fra 01. juli – 11. august 2019): På plænen 130 kr.
Pris (ved indgangen 11. august): På plænen 150 kr.

Der er adgang fra kl. 13.30

Der er forbehold for trykfejl

I tilfælde er dårligt vejr rykker DE SKØNNESTE TONER ind i hallen. Der er plads til 500, og det er de første 500, der bestiller billet, der også har sikkerhed for at komme ind.

_______________________________________________

Indsat marts 2019

Gå godt, Tinglev!

Alle mand af hus. Sammen med kvinder og børn. Søndag den 16. juni 2019 fra 10.00 til 15.00.

En stigruppe under TinglevForum har skabt et fantastisk sti-system i en dejlig natur i og rundt om byen, og nu inviteres alle borgere på gåtur en sommersøndag i juni.

Udgangspunkt bliver Tinglev Midt, hvor der er orientering om rute-mulighederne. De gående kan på kort selv tilrettelægge deres tur, men der bliver også fællesafgang med stiguide.

10.00: Velkomst og orientering

10.30: Afgang Amalienborgruten – 7,3 km.

12.00: Afgang Olgerruten – 4,3/11,4 km.

13.30: Afgang Mosevangruten 4,5 km

Der bliver altså mulighed for at prøve kræfter med én eller flere ruter, og i den lette ende er der så også Byskovruten på 800 meter.

Det vil være muligt at få stillet både sult og tørst ved arrangementet, der har fået overskriften: Godt gået, Tinglev.

– Det er sundt at gå, og vi håber, at rigtig mange vil samles ude på stierne denne søndag. Jeg er sikker på, at mange også bliver overrasket over, hvor dejligt det er ude på stierne, siger formanden for Stigruppen, Poul Alexandersen.

Stierne er naturligvis allerede åbne nu, og der bliver således gode muligheder for at forberede sig til Store Gå-Søndag den 16. juni.

Stigruppen, TIF’s gå sammen hold og TinglevForum står bag Gå godt, Tinglev!

 

 

 

 

GENERALFORSAMLING

 

Mandag den 11. marts 2019 i Tinglev Skoles Aula

BESTYRELSESBERETNINGEN:

I et tilbageblik er det først og fremmest et nyt plejehjem i Tinglev, der falder i øjnene. For TinglevForum var det altafgørende, at NY GRØNNINGEN blev inde i bymidten og ikke placeret ude på en mark.  Placeringen på modsatte side af rådhuset og i tæt forbindelse med bibliotek og borgerhus er den helt rigtige.

 

Der forsvinder nogle træer og buske, men der bliver i løsningen lagt vægt på, at der stadig er noget park tilbage, og under alle omstændigheder ligger BYSKOVEN uændret som et grønt område i bymidten.

 

TinglevForum har engageret sig i det, der skal forbinde Ny Grønningen med den øvrige by. Vi vil arbejde for at få belægning på en 800 meter rute i Byskoven, så det bliver muligt at komme frem med både rollator og kørestol.

 

Samtidig arbejder TinglevForum i udviklingsplanens styregruppe for at skabe TINGLEV-FORBINDELSEN, der skal gå fra skolerne ved lyskrydset, ad Grønnevej til Byskoven og så ind forbi Ny Grønningen, krydser Kastanjevej til Centerpladsen, videre forbi sundhedsområdet (lægehuse, apotek, tandlæge) til Banegårdspladsen.

Det skal være en handicapvenlig sti i ét niveau i samme farve med lys og bænke. Samtidig er det et håb, at der skabes interesse for at etablere forbindelsens café på hjørnet ud for bageren i SuperBrugsen.

I Styregruppen arbejder TinglevForum for, at 300.000 kr., der var sat af til en undersøgelse af 1905-bygningens anvendelse som et dansk-tysk ungdomshus, flyttes til Tinglev-Forbindelsen, idet vi mener, at det må være Aabenraa Kommune selv, der undersøger egen bygning.

I forbindelse med Ny Grønningen har TinglevForum også besluttet, at vi skal arbejde for at gøre Tinglev til en demens-venlig by. Vi skal som by blive bedre til at skabe livsværdi for de borgere, der ikke længere kommer let til det.

Igen i år havde TinglevForum indstillet STIGRUPPEN til Landdistriktsprisen. Gruppen fik ikke prisen, men med indstillingen vil bestyrelsen gerne udtrykke respekt og beundring for det arbejde, som de frivillige gør i gruppen.

Stigruppen arbejder nu for at kunne vedligeholde stierne. De møder hele tiden udfordringer, men alligevel har de ikke opgivet.

 TINGLEV-STIERNE bliver en del af de tre arrangementer, TinglevForum står bag i 2019. Med meget forskellige længder er der stier for enhver, og nogle af dem viser på en helt autentisk måde den natur, der omgiver Tinglev. Den oplevelse håber vi, at endnu flere Tinglev-borgere vil få glæde af, og derfor arrangerer vi DET GÅR GODT I TINGLEV en lørdag inden sommerferien, hvor vi gør det at gå til en fest.

GRUNDLOVSFESTEN i Byskoven er blevet en tradition. Den er en invitation til alle i Tinglev. Denne invitation er samtidig et smertensbarn for TinglevForum. Et Beatles-arrangement med tarteletspisning samlede kun 120 betalende og gav TinglevForum et dundrende underskud, og sagen er i hele sin enkelthed, at hvis vi ikke lykkes med at skabe en meget større opbakning til arrangementer i Tinglev, så ophører de.

DE SMUKKESTE TONER med Sønderjyllands Symfoniorkester og Opera På Grænsen finder i år sted 11. august, og naturligvis håber vi på et bedre vejr end i 2018. Det bliver i år et mere underholdende og populært program med Frederikke Kampmann og Stine Elbæk som sopraner, Anders Christensen i et genhør som tenor og Morten Frank Larsen som baryton.

 

I 2019 fortsætter arbejdet med at skabe en turist-attraktion i Tinglev med opførelsen af et stykke OLGERDIGE, der var den første grænse i landsdelen for 2000 år siden. Håbet er, at det bliver muligt at indvi Olgerdiget i genforeningsåret 2020, hvor den fjerde grænse efter Olgerdiget, Danevirke og Kongeåen – 1920-grænsen (eller Skelbækgrænsen) fejrer 100-året.

 

TinglevForum forsøger fortsat at skabe den nødvendige ramme for et nyt SAMLINGSSTED i byen. Genforeningshuset mislykkedes, fordi det ikke blev anerkendt som et genforenings-projekt, og indtil nu har stort set alle bestræbelser været op ad bakke. Vi har derfor i den grad brug for en medgang, et lyspunkt.

Historien viser, at Tinglev i de seneste 99 år har været et meget brugt samlingssted i Grænselandet. Tinglev gør sig altså historisk set fortjent til et nyt sted. Ikke mindst fordi Tinglev står helt uden et gæstgiveri, en kro, et hotel. Men hvis det skal lykkes, skal der stærke kræfter til.

I forvaltningen er der en interesse for, at TinglevForum vil arbejde i retning af at omdanne det nuværende Grønningen til et folkeligt og kulturelt samlingssted. TinglevForum har dog vanskeligt ved at se, at der bliver parkeringspladser nok i området, hvis det gamle Grønningen bliver stående.

Den aktuelle mulighed for et nyt Tinglevhus er således der, hvor Hansens Gæstgivergård lå, men et Fælleshus mellem svømmebad og hallerne er også blevet bragt på bane.

TinglevForum vil bruge kræfter på nu at få omsat udviklingsplanen, herunder forbedring af Centerpladsen og et tilholdssted for børn og unge ved lyskrydset og så – som før nævnt – Tinglev-Forbindelsen.

 

Det frivillige arbejde i en by som Tinglev er forudsætningen for en positiv fremtid. Det er et arbejde, som foregår i et samarbejde med kommune og stat. Men vi er ikke altid enige, og der er forhold, hvor kommune og stat bliver en modstander.

Det vil være oplagt at gøre Tinglev til HOVEDBANEGÅRD i Sønderjylland. Tinglev er den eneste station, der har den direkte forbindelse til og fra Sønderborg. Det er muligt at komme til København fra Tinglev på tre timer og otte minutter. Et godt tilbud, som DSB mest af alt forsøger at holde hemmeligt.

Banedanmark er en anden modspiller i forhold til stationsbygningen. Også i forhold til Tønderbanen. Det er en skandale, at spor og skilte endnu ikke er fjernet fra overskæringen på Bolderslev-vejen, og der bliver stillet hindringer i vejen for, at Stigruppen kan bruge strækningen rundt om Engparken til en del af Amalienborg-stien.

Aabenraa Kommune foretrækker at arbejde for et fælles grænselands-hovedbanegård i Padborg-Harrislee-området. Flensborg er skeptisk, og det varer mindst 10 år, inden den bliver til noget. Hvis den nogensinde bliver en realitet.

Samtidig har Rødekro så stor vægt i byrådet, at der heller ikke er et flertal for at udråbe Tinglev til en sønderjysk banegård. Den bagstræberiske tendens skal vi gøre op med, så vi skaber ideelle rammer for banegårdskiosken også som en service-central for alle i grænselandet.

Vejdirektoratet gør Tinglevs hovedgade fra rundkørsel til rundkørsel til et stykke NORDKOREA, hvor det nærmest er umuligt at komme i kontakt med myndigheden. Derfor har vi landets grimmeste rundkørsel, og viadukten er i forfald.

Vi skal virkelig opbygge alle gode kræfter for at vinde den sag, men vi må ikke give op.

 

TinglevForum er begyndt at forberede en markering af 100 året for GENFORENINGEN. Det er planlagt til søndag den 9. februar 2020, hvor en bog, der fortæller om grænselandet i 100 år med Tinglev som kulisse bliver udgivet.

 

Bestyrelsen ønsker at udtrykke en stor taknemlighed over for de mange frivillige i Tinglev. På www.tinglev.dk er oprettet TEAM FRIVILLIG, og det er et projekt, som både fortjener flere frivillige, men hvor vi også opfordrer alle foreninger til at bruge siden.

www.tinglev.dk er der også en kalender, der har været efterlyst i flere år, men desværre er det endnu ikke alle, der bruger den. Det kan vi gøre bedre.

 

Denne bestyrelsesberetning blev indledt med et nyt plejehjem. Ud fra alderen er det rimeligt at beskylde et par af medlemmerne i bestyrelsen for at have haft en særinteresse her. Eller sagt på en anden måde: Tiden er inde til et GENERATIONSSKIFTE i TinglevForum.

Skabelsen af et fælles ungdomshus kan komme på banen igen. Udviklingen både i den danske og den tyske skole kan blive en opgave i de kommende år. Hvordan skaber vi betingelser, der gør det mere interessant for børn og unge at benytte de mange muligheder i Tinglev Fritidscenter.

Det er en generationsskifte, der kan begynde i aften. Skiftet betyder ikke, at vi gamle så bare smider det hele. Men det er en ny generation, der skal til at tænde det lange lys på TinglevForum.

Når det gælder REN DAG den 31. marts, så er der også i den grad brug for et generationsskifte. Det er ganske enkelt pinligt, at så få møder op og er klar til at samle alt det affald og især dåser, som andre har smidt langs med vejene.

Og hvem er det så, jeg prikker til. Det er den forældre-generation, der nu og i de kommende år skal skabe et godt børne- og ungeliv for deres børn. Men måske er det børnene, der skal trække forældrene med. Prøv at se på, hvordan børn og helt unge i stigende grad engagerer sig i et bedre klima.

 

Til sidst ikke kun en stor tak til de mange frivillige, der gør Tinglev godt. Også tak til vores mest trofaste sponsorer, SuperBrugsen, Brogårds Bageri, Karens Blomster, Bonnichsen-EL, Naturmælk, Sydbank, Contiga, Mærsk Container Industry og Den Jydske Sparekasse.

Tak for et godt samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester og Opera På Grænsen.

Hermed inviterer jeg til en debat om bestyrelsesberetningen.