Tidligere Aktiviteter

2023

Tinglev inviterer til den store festkoncert 13/8 2023

Sønderjyllands Symfoniorkester åbner 60 års jubilæumssæson med ”De Skønneste Toner” søndag 13. august, og Opera På Grænsen fejrer 10 års fødselsdag med iværksætteren på scenen i sin hjemby.

På alle måder er der lagt op til den helt store festkoncert, når Tinglev endnu engang den anden søndag i august byder velkommen til ”De Skønneste Toner 2023”. Vært er TinglevForum, og på den store scene præsenterer lokalrådet i et samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester og Opera På Grænsen en sommerkoncert med dejlige toner fra klassisk musik og opera og fra musicals og film.

Sønderjyllands Symfoniorkester er nået til noget af en milepæl. Det er 60 år siden, at Sønderjylland fik sit symfoniske orkester, og det har siden spillet sig op som et kulturelt mesterværk i grænselandet.

Orkestret åbner jubilæumssæsonen med sommerkoncerten i Tinglev, og senere skal Sønderjyllands Symfoniorkester til både Færøerne og Grønland.

Orkestret har tradition for at præsentere en ny dirigent hvert år i Tinglev. Det sker også i 2023, hvor det er newzealænderen Tecwyn Evans, der står med taktstokken på podiet. Han er til daglig kunstnerisk leder i Aalborg Symfoniorkester.

Opera på Grænsen stiller med endnu en velsyngende kvartet som leverandør til ”De Skønneste Toner”, og tre af dem står for første gang på scenen i Tinglev. Det er Sibylle Glosted, sopran, Simen Bredesen, tenor, og Frederik Rolin, baryton. Tre sangere, der meget tidligt brød igennem og nu synger sig til en flot karriere.

Den fjerde er sopranen Iben Silberg, og for hende bliver det en helt særlig sommerkoncert.

Iben Silberg er fra Tinglev, og det var hende, der for 11 år siden efter en koncert på Friluftsscenen i Tinglev fortalte, at nu ville hun også være iværksætter. Iben Silberg ville skabe et sønderjysk operakompagni. Året efter blev drømmen til virkelighed, og Opera På Grænsen, der nu er aktiv i både Sønderjylland og Sydslesvig, kan fejre sin 10 års fødselsdag.

Det bliver fejret, når Iben Silberg sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester åbner koncerten med ”There’s no business like showbusiness”.

2022

På efterårsmødet i aftes var der mødt ca 120 Tinglevborgere op for at høre Tommy Palmholt fra Aabenraa Fjernvarme give en status på fjernvarme i Tinglev. Der var god spørgelyst og interesse fra de fremmødte, og da først de store tal kom ned på enkeltbrugerniveau blev det mere realistisk og selvom vejen til fjernvarme kan synes lang og det vil betyde en del besværligheder bl.a. p.g.a gravearbejde, SÅ ER TINGLEV KLAR….

Aabenraa Fjernvarme

Fjernvarme i Tinglev

Vandet i ny fjernvarme i Tinglev foreslås opvarmet med el fra vindmøller.

Tinglevforum arbejder forsat på, at der etableres fjernvarme i Tinglev og gerne så hurtigt som muligt. Ved møder med kommunen er det den helt klare opfattelse, at Tinglev bliver udbygget med fjernvarme, som Aabenraa Fjernvarme projekterer og bygger. Det vil også være dem, der forstår driften efterfølgende. Forbrugerne i Tinglev bliver dermed en afdeling under Aabenraa Fjernvarme.

Da vi gerne vil i gang så hurtigt som muligt, foreslår fjernvarmeværket, at vandet i systemet opvarmes med el fra 2-3 vindmøller, som Tinglevafdelingen selv bygger eller der laves en aftale med en eksisterende vindmølleejer om levering af el. Beboere i Tinglev må gerne komme med gode ideer til en placering af eventuelle vindmøller, som kun skal levere strøm til fjernvarme i byen.

Sidenhen kan værket udbygges med varmepumper og evt. overskudsvarme fra biogasanlægget ved Kliplev.

Aabenraa Fjernvarme er i gang, og processen er således

1 step –distributionsnet i byen

2 step – egne vindmøller med strøm til en elkedel / alternativ aftale med en vindmølleejer om køb af el

3 step – investering i varmepumper

4 step – på sigt overskudsvarme fra biogasanlægget ved Kliplev

Når fjernvarmeværket i Aabenraa har deres projektering og beregninger klar, vil der blive indkaldt til et borgermøde – gerne inden jul.

Der må forventes en tilslutningsafgift på 50.000-60.000 kr.

Der er p.t. ca. 850 husstande, som opvarmes med naturgas eller olie i Tinglev by.

AFLYSNING

Vores næste arrangement ”Musik og fadøl” er udsat til forsommeren, da det ikke er lykkedes at få to orkestre til den 14. aug. Det ene band havde vi på plads, men det andet er ikke lykkedes endnu. Vi vil derfor hellere udsatte for at sikre os en god musikoplevelse for arrangementet.

Teater i Tinglev

En regnfuld onsdag aften i juli….men en super oplevelse for de fremmødte. Teateret Møllen gav publikum en oplevelse med stykket “Den Vægelsindede”.

På baggrund af sponsoraftaler med Contiga, Vestjysk Bank, SuperBrugsen, Bageriet Kock, coop 365discount, Naturmælk og Aabenraa Kommune er det muligt at sammensætte følgende kulturprogram for 2022:

  • 5. juni: Grundlovs-arrangement på Friluftsscenen i Byskoven med SMUK. Talere er folketingsmedlemmer Pernille Vermund, Nye Borgerlige, og Henrik Dahl, Liberal Alliance.
  • 18. juni: Opera På Grænsen-koncert på Friluftsscenen i Byskoven.
  • 6. juli: Teatret Møllen med forestillingen ”Den vægelsindede” på Centerpladsen.
  • 14. august: Musik og fadøl med to bands på Friluftsscenen i Byskoven.
  • 20. november: Teatret Møllen med ”En juleforestilling” med efterfølgende fællesrisengrødsspisning i Tinglev Fritidscenter, Hal 2.

Så er der mulighed for at komme i teateret i Tinglev

Der arrangeres igen i år Grundlovsfest i Byskoven.

Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag med musik og grundlovstaler. Gratis entr`´é – Alle er velkommen.

På baggrund af sponsoraftaler med Contiga, Vestjysk Bank, SuperBrugsen, Bageriet Kock, coop 365discount, Naturmælk og Aabenraa Kommune er det muligt at sammensætte følgende kulturprogram for 2022:

  • 5. juni: Grundlovs-arrangement på Friluftsscenen i Byskoven med SMUK. Talere er folketingsmedlemmer Pernille Vermund, Nye Borgerlige, og Henrik Dahl, Liberal Alliance.
  • 18. juni: Opera På Grænsen-koncert på Friluftsscenen i Byskoven (Tinglev Forum er ikke arrangør af denne koncert, men alene praktisk hjælper)
  • 6. juli: Teatret Møllen med forestillingen ”Den vægelsindede” på Centerpladsen.
  • 14. august: Musik og fadøl med to bands på Friluftsscenen i Byskoven.
  • 20. november: Teatret Møllen med ”En juleforestilling” med efterfølgende fællesrisengrødsspisning i Tinglev Fritidscenter, Hal 2.

Lad os hjælpe hinanden – og Ukraine, i en krisetid….

Åbent hus på Tinglev’s nye plejehjem

De Skønneste Toner 2021

14 apr Fælleshus-vedtægter er klar

Fælleshus-udvalget under TinglevForum venter nu kun på, at det igen bliver tilladt at forsamles.

Udvalget har i samarbejde med advokat Asbjørn Jakobsen, Aabenraa, fået udarbejdet et sæt vedtægter for TINKA – Tinglev Kultur- og Aktivitetshus – og fælleshusudvalget er dermed klar til en stiftende generalforsamling.

Det er en generalforsamling, der skal godkende vedtægter og vælge bestyrelsen for den forening, der skal stå bag et nyt fælleshus i Tinglev, og det er på samme borgermøde, at rammerne for samlingsstedet skal på plads.

25 feb Generalforsamling

Sæt X i kalenderen den 12. april kl. 19.00. Sted: Tinglev Skoles Aula eller Tinglev Hal 2 (afhængig af Covid-19 restriktioner). Dagsorden iflg. vedtægter.

05 feb Positiv film om Tinglev

Mediebureauet AD-Media har stor erfaring med positive film for lokalområder og landsbyer i hele Danmark.

Derfor har Tinglev Forum indgået et samarbejde med firmaet med henblik på at få lavet en film, som skal indgå i markedsføringen af Tinglev og omegn.

Filmen skal vise erhvervslivet og de mange arbejdspladser frem, beskrive byens mange faciliteter og tilbud, infrastruktur, skole, børneinstitutioner og ikke mindst søge at få flere tilflyttere til området.

Det er også en film om, at Tinglev er byen med to kulturer.

Claus Vinther fra AD-Media vil kontakte virksomheder og institutioner den næste uges tid med henblik på at gøre jer klogere på projektet – så tag godt imod ham.

Vi håber, at I støtter op, hvis I har mulighed derfor.

Tinglev Forum har på forhånd reserveret 5.000 kroner til filmprojektet.

17 jan Fælleshus-udvalg

Fælleshus-udvalg vil mødes med alle

På et møde i Fælleshusudvalget blev de mange gode forslag til et nyt samlingssted gennemgået. En liste viste 17 forskellige ideer. Der er dog behov for, at udvalget får en endnu bedre viden om behovet for et nyt forsamlingshus for hele byen, og derfor vil medlemmer af Fælleshus-udvalget nu gerne i kontakt med endnu flere. For tiden skal det foregå i mindre forsamlinger.
Fællesudvalget håber derfor, at der er rigtig mange foreninger, der vil invitere en repræsentant fra udvalget til førstkommende bestyrelsesmøde. For udvalget handler det ikke kun om at få en så præcis viden om behov som muligt. Udvalget har også brug for tilkendegivelser, der kan styrke Tinglevs fællesskab.
Fælleshus-udvalget mødes også gerne med institutioner og virksomheder i Tinglev. Bestyrelser og ledelser, der ønsker besøg af udvalget, skal blot sende en mail på petkom@stofanet.dk med tid og sted. Så får vi det hen.

Kom med dit bidrag til Tinglevs fællesskab

Fælleshusudvalget mødes mandag aften med formandskabet i TinglevForum i stedet for det aflyste Efterårsmøde. Udvalget skal forsøge at…”at holde skibet i søen og på ret kurs”, selv i en corona-tid. Udvalget modtager derfor meget gerne endnu flere forslag til to sider af samme sag:
1.     Hvordan styrker vi fællesskabet i Tinglev for alle aldersgrupper og på tværs af mindretal og flertal og af alle boligområder?
2.     Hvordan skal et styrket fællesskab blive en vigtig del af et nyt samlingssted?
Deltag på Facebook under TinglevForum eller på Tinglev info eller send dine ideer og forslag til petkom@stofanet.dk.
____________________
Et forsamlingsforbud betyder, at TinglevForum har været nødsaget til at aflyse EFTERÅRSMØDET, der skulle have været startskuddet til en styrkelse af Tinglevs fællesskab frem mod målet: Et nyt samlingssted. Måske ikke for alle, men i hvert fald for de fleste.
Fælleshuset kunne indrettes i Gl. Grønningen, hvor beboerne i slutningen af 2021 flytter ind i et nyt Grønningen.

Hvis det skal lykkes, er der brug for engagerede borgere, foreninger og institutioner, der vil bakke op om fællesskabet og komme med gode forslag til, hvad et nyt fælleshus skal have plads til.

TinglevForum og Fælleshusudvalget inviterer alle til at gå ind på Facebook og i kommentarsporet til dette opslag bidrage til den nødvendige debat. Det er også muligt at sende kommentarer og gode idéer til formanden for TinglevForum på petkom@stofanet.dk.

Tinglev skal simpelt hen vise et helt byråd, at det er det er det, vi vil. I fællesskab.

16 jan Genskabelse af etape af Olgerdiget

Med finansieringen på plads og myndighedstilladelserne i hus er TinglevForum i samarbejde med Museum Sønderjylland, Arkæologi nu klar til at genskabe en lille del af det 2000 år gamle Olgerdige for enden af Olmersvej i Tinglev. Genskabelsen vil resultere i et synligt fortidsminde, som vil give de besøgende en større indsigt i den tidligste rigsdannelsesproces i Sydskandinavien, hvori bl.a. indgik en synlig grænsemarkering, i den ældre jernalder og i Sønderjyllands historie og kultur som grænseland.

Projektet består i at fjerne vejdæmningen dér, hvor Olgerdiget lå, så området kommer i niveau med de med omgivne engarealer. Arkæologer fra Museum Sønderjylland vil herefter lave en udgravning, som har til formål at lokalisere, hvor Olgerdiget præcis har ligget, og hvis vi er heldige, er nogle af de gamle egestolper stadig bevaret.

Når udgravningen er afsluttet, genskabes 12 m af Olgerdiget.  Det er et 2000 år gammelt forsvarsværk, som har en kompliceret anlægshistorie. Den del, der genskabes, består af to palisader sat med solide egestammer, en voldgrav med en dybde på ca. 1,3 m og en tilsvarende høj jordvold på ca. 1,3 m. Hele anlægget tilsås med græs. En info-pavillon om diget er allerede etableret.

Olgerdiget, som gik øst for Tinglev, repræsenterer Sønderjyllands og formentlig også Danmarks største fortidsminde fra ældre jernalder (500 f.Kr – 200 e.Kr.). Dette til trods har fortidsmindet lidt en tilbagetrukket tilværelse, dels fordi det ikke er synligt for det blotte øje og dels fordi dateringen indtil for nylig har været meget usikker. Takket være de senere års landvindinger inden dendrokronologien (datering ved måling af årringene i egetræ) ved vi nu, at Olgerdiget blev grundlagt i årtierne kort efter Kristi fødsel, mere præcist i år 31. Den del, som genskabes kan dateres til 89/90 e.Kr. Meningerne om hvem, der er bygherre, har været delte, men mest tyder på, at det var anglerne, som boede i Sydslesvig, der stod bag byggeriet.

Olgerdiget var det første forsøg på at skabe en rigsgrænse tværs over den jyske halvø fra Åbenrå Fjord i øst til udmundingen af Vidå i Vadehavet mod vest. Selve diget er dokumenteret over en 11 km lang strækning fra Urnehoved sydvest for Rødekro til Gårdeby Mark ved Bjerndrup Mølleå, som er en del af Vidå-systemet.

TinglevForum er en frivillig paraplyorganisation for foreninger og institutioner i Tinglev by. I TinglevForum er der nedsat flere arbejdsgrupper, herunder en ’stigruppe’, der løfter opgaven med at få etableret Olgerdiget og har udviklet flere vandre- og løbestier i og omkring Olgerdiget og Tinglev. Museum Sønderjylland indgår som faglig partner i projektet og bistår aktivt med viden om og udgravning af diget. Museet vil for egen regning udgrave den del af anlægget, som ønskes rekonstrueret. Derved kan diget rejses præcis på det sted, hvor det stod for ca. 2000 år siden.

Det har været et mål for TinglevForum, at projektet gennemføres i 2020 100 året efter den seneste grænsedragning og ca. 2000 år efter den første grænsedragning.

19 maj Demensvenligt svømmehold

Tinglev søger frivillige livreddere kvinder/mænd som har overskud, godt humør, og lyst til at gøre en forskel for mennesker med demens .

Tinglev Forum og Aabenraa kommune er i samarbejde ved at oprette et demensvenligt svømmehold i det nye varmtvandsbassin på Tinglev efterskole.

Derfor søger vi en frisk frivillig eller 2 der kunne have lyst til at lave lidt vandgymnastik og være med til at give mennesker med demens og deres pårørende en dejlig oplevelse i vand 1xugentligt med socialt samvær.

Har du/I lysten, men ingen bassinprøve, kan dette sagtens arrangeres. Det vigtigste er at lysten er derJ

Du/I vil komme til at samarbejde med 4 frivillige der hjælper i omklædningsrummet og i vandet + Aktivitetskoordinatoren på demensområdet.

Har du lyst til at dele glæden og begejstringen ved demensvenlig vandgymnastik sammen med os, så er dette måske dig/jer vi søger.

Ring gerne for yderligere informationer til;

Pia Kim Christensen                   eller                 Bodil Andersen

Aktivitetskoordinator                                         Frivillig

Aabenraa Kommune                                           Tinglev Forum

24 99 47 08 / pkol@aabenraa.dk                    29 76 76 76 / bodan@live.dk

Vi glæder os til at høre fra dig